/ Gulliver/Getty Images
Граничната зона между ивицата Газа и Египет трябва да бъде под контрола на Израел, заяви израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, който прогнозира, че войната в палестинския анклав и на други регионални фронтове ще продължи още много месеци, предаде Ройтерс.

Нетаняху даде пресконференция в момент, когато Израел навлезе в 13-ата седмица от войната си срещу управляващите в Газа ислямисти от "Хамас".

Израел е заявявал, че възнамерява да унищожи "Хамас" в Газа и да демилитаризира и дерадикализира територията, за да предотврати повторение на трансграничните убийства и отвличания от страна на палестинската въоръжена групировка на 7 октомври, които предизвикаха войната.

"Войната е в разгара си. Водим боеве на всички фронтове. За постигането на победа ще е необходимо време. Както каза началникът на щаба на ЦАХАЛ, войната ще продължи още много месеци", заяви Нетаняху.

Премиерът съобщи, че израелските военни вече са елиминирани над 8000 терористи в ивицата Газа, предаде ДПА.

"Стъпка по стъпка ние ще унищожим способностите на "Хамас". "Хамас" ще бъде разгромен. Нашите войници ще победят. Народът на Израел ще победи", заяви Нетянуху.

"Ние продължаваме да се сражаваме, докато целите във войната бъдат постигнати, по-специално елиминирането на "Хамас" и освобождаването на нашите заложници", добави премиерът. "Ние ще гарантираме, че Газа повече няма да продължава да представлява заплаха за Израел", подчерта той.

Нетаняху отправи необичайна заплаха за директно нападение срещу Иран заради почти ежедневната размяна на огън по израелско-ливанската граница. "Ако "Хизбула" разшири военните действия, ще понесе удари, за които не е и сънувала - както и Иран", каза Нетаняху, без да уточнява, допълва Ройтерс.
Габриела Големанска, Любомир Мартинов/БТА