/ БГНЕС
Израелските сили за сигурност съобщиха, че са открили тунел под болницата „Аш-Шифа“ в Газа. Военните пуснаха клип, на който се вижда дупка в земята, забелязват се също тръби и кабели в близост до отвора. Говорителят Даниел Хагари каза, че подобно съоръжение има и под детската болница „Ар-Рантиси“. Освен това в района на Аш-Шифа военните са намерили зареден с експлозиви автомобил.

В интервю за американската телевизия Си Би Ес премиерът Бенямин Нетаняху каза, че правителството в Тел Авив разполага с ясни индикации, че в най-голямото здравно заведение в анклава са били държани заложници, предава БНР. Нетаняху обаче отказа да даде повече подробности и каза, само, че хората вероятно са били преместени. 

В социалните мрежи израелският финансов министър Безалел Смотрич - представител на крайната десница, пък написа, че преговорите за освобождаването на заложниците с посредничеството на Катар, са поели в грешната посока. Според него израелската страна трябва да прекрати всякакви контакти с Хамас и „да говори единствено с огън и жупел“.

Израелските сили, обсадили най-голямата болница в Газа, предлагат да ѝ изпратят кувьози

Друг представител на армията - началникът на Генералния щаб Херци Халеви, каза, че Израел е близо до това да разруши военната система на Хамас в северната част на Ивицата Газа. В сряда министърът на отбраната Йоав Галант обясни, че операциите на военните в територията могат да продължат с месеци и ще я обхваната изцяло, докато палестинската групировка не бъде унищожена.

В същото време агенция „Блумбърг“ съобщи, че Съединените щати и Европейският съюз обмислят разполагането на миротворци в Газа след края на конфликта. Според  информирани източници, официалните представители, ангажирани с обсъждането на идеята, смятат, че тя може да накара Израел да прекрати операцията си в Газа. Те обаче не са сигурни дали подобна тактика ще проработи, предвид скептицизма на Тел Авив.

Също пред „Блумбърг“ израелски представители изказват мнение, че мироопазващите сили няма да бъдат ефективни и заявяват, че израелската армия ще очаква да може да влиза и излиза от Ивицата Газа „когато пожелае“.
БНР