/ iStock/Getty Images
Израел удължава до неделя срока на третия си локдаун, въведен заради коронавируса, след което действащите в национален мащаб ограничения бавно ще започнат да отпадат, съобщи правителството в изявление, цитирано от Ройтерс.

Решението беше взето броени часове преди изтичането на локдауна след спорове между премиера Бенямин Нетаняху и коалиционния му партньор и министър на отбраната Бени Ганц за продължителността, ефикасността и налагането на мерки на определени места.
 


Най-новият локдаун беше въведен на 27 декември, малко след като Израел започна ваксинационната си кампания - най-ускорената в света. Двойните мерки намалиха само донякъде броя на смъртните случаи и на тежко болните предвид разпространението на силно заразни разновидности на коронавируса.

Израел обяви резултатите от масовото ваксиниране на населението срещу COVID-19

Според здравното министерство в страната с 9-милионно население досега са регистрирани 675 618 заразени с коронавируса, а смъртните случаи, свързани с вируса, са 5001.

От 7 ч. сутринта местно време в неделя ограниченията за придвижване във и между градовете ще бъдат премахнати, а работни места, които не се посещават от клиенти, ще могат отново да отворят. Освен това хората вече ще имат отново възможност да посещават парковете и резерватите, посочи в изявлението си правителството.
БТА