/ БТА
Израел очаква в утре "Хамас" да освободи първите заложници от ивицата Газа по силата на споразумение с чуждестранно посредничество, заяви израелският външен министър Ели Коен пред Армейското радио, предаде Ройтерс.

По време на интервюто днес той отказа да потвърди съобщението, че процесът ще започне в 5 ч. сутринта.

Израел разпространи списък със затворници, които ще освободи съгласно споразумението с„Хамас“

Сред тристата палестински затворници, които биха могли да бъдат освободени съгласно споразумението за заложниците между "Хамас" и Израел, има момчета, които са в затвора за участие в безредици и хвърляне на камъни, както и жени, осъдени за нападения с хладно оръжие, съобщиха израелски медии, цитирани от ДПА.

Съгласно сделката 50 заложници от Израел ще бъдат заменени за палестинци, сред които според в. "Таймс ъв Израел" и други медии има 287 момчета на възраст до 18 години, които са в затвора заради участие в безредици и хвърляне на камъни на Западния бряг или в Източен Йерусалим.

Други 13 затворници са пълнолетни жени, повечето от които са осъдени за нападения с хладно оръжие. По-рано израелските медии съобщиха, че няма да бъдат освобождавани затворници, осъдени за убийства.

Вестникът каза, че публикуването на подробности за палестинските затворници има за цел да даде на обществеността възможност за подаване на жалби във Върховния съд срещу освобождаването на някои лица.

Според говорител на израелското правителство жалби ще могат да бъдат подавани в рамките на 24 часа, но не се очаква съдът да се произнесе срещу решението на правителството.

Очаква се Катар, който посредничи за сключването на сделката, да обяви в рамките на 24 часа кога ще започне да тече срока на прекратяването на огъня, което бе обявено рано тази сутрин, отбелязва ДПА. До 150 палестински затворници ще бъдат освободени през първите четири дни.

Възможно е да бъдат освободени още палестинци в замяна за освобождаване на още заложници в периода след това, пише в. "Таймс ъв Израел".
Според израелското правителство "Хамас" ще трябва да освобождава по още 10 заложници за всеки следващ ден. Израел предполага, че по този начин е възможно да бъдат освободени общо 80 заложници.



 
Владимир Арангелов/БТА