/ iStock/Getty Images
Израел уведоми МААЕ, че предпочита въпросът за противопоставянето около иранската ядрена програма да се уреди по дипломатически път
Израел уведоми Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че предпочита въпросът за противопоставянето около иранската ядрена програма да се уреди по дипломатически път, но същевременно предупреди ядрения надзорен орган на ООН, че може да предприеме и едностранни действия за решаването му, предаде Ройтерс.

Посланието към МААЕ отправи израелският министър-председател Нафтали Бенет на среща с генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, който е на посещение в Израел.
"Бенет подчерта пред Гроси, че е важно Управителният съвет на МААЕ да даде ясен и категоричен сигнал на Иран за решението, което предстои да вземе Техеран по въпроса", съобщи канцеларията на израелския премиер.

Иран се закани, че ще отговори на действията на Международната агенция за атомна енергия

"Макар и да предпочита дипломацията като средство за лишаване на Иран от възможността да разработва ядрени оръжия, Израел си запазва правото да се защитава и да предприеме действия срещу Иран за прекратяване на ядрената му програма, ако международната общност не го направи в съответните времеви срокове."

В съобщението не се дават повече подробности, засега няма и официален коментар от канцеларията на Гроси.

Посланието на Бенет на практика представлява нов израз на отдавна отправяните от Израел завоалирани заплахи, че е готов да започне превантивна война срещу Иран, отбелязва Ройтерс.

Предупреждението към Гроси беше отправено и след призиви на западните сили в Управителния съвет на МААЕ за осъждане на Техеран за това, че не е отговорил на въпросите за следи от уран в необявени ядрени обекти.

Този спор още повече помрачи безплодните досега опити за съживяване на ядреното споразумение с Иран от 2015 г., което бившият президент на САЩ Доналд Тръмп напусна през 2018 г. Откакто Вашингтон се оттегли от него, Иран - който казва, че ядрената му програма е за мирни цели - засили обогатяването на уран, процес, при който може да бъде произведено гориво за атомни бомби.

Йерусалим: Иран е откраднала документи за да избегне ядрени проверки


Вчера иранският главен преговарящ по ядрения въпрос Али Багери заяви пред норвежката телевизия, че Израел "може да нападне Иран само в мечтите си".

"И ако те действително имат такива мечти, никога няма да се събудят от тях", каза Багери, който е на официално посещение в Норвегия, цитиран от иранската държавна осведомителна агенция ИРНА.

Оборудваната с най-съвременно въоръжение израелска армия, за която мнозина предполагат, че притежава и ядрено оръжие, по-рано през седмицата демонстрира възможности за нанасяне на стратегически удари на далечно разстояние. Това беше направено на демонстративни военни учения, които включваха бомбардировки на цели в Средиземно море и необичайно разполагане на подводница в Червено море.

Но някои експерти по сигурността се съмняват, че Израел притежава нужните конвенционални способности да нанесе удар с трайни последствия по отдалечените, разпръснати и добре защитени ядрени обекти на Техеран, и след това да води бойни действия на няколко фронта срещу Иран и съюзническите му въоръжени групировки, каквито биха могли да последват при подобен развой, отбелязва Ройтерс.
БТА