Нафтали Бенет
Нафтали Бенет / БТА
Иранската държава е откраднала вътрешни доклади на ядрения надзор на ООН в рамките на план за подготовка на начини за избягване на проверки на ядрената му програма. Това твърди израелският министър-председател Нафтали Бенет.

Нито Техеран, нито Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) отговориха незабавно на исканията за коментар относно обвиненията, които изглежда са част от израелската кампания за разубеждаване на големите сили да подновят споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. в рамките на спрените преговори във Виена.

"Иран е откраднал класифицирани документи (на МААЕ) и е използвал тази информация, за да избягва систематично ядрените проверки", заяви Бенет в публикация в социалните мрежи, която включваше подборка от предполагаеми откраднати файлове, някои от които преведени на английски език.

"Откъде знаем? Защото се сдобихме с плана за измама на Иран", продължава Бенет.

Помощник на Бенет заяви, че последното твърдение се отнася до публикуването от израелските шпиони през 2018 г. на това, което според тях е тайна колекция от документи, иззети в Иран и свързани с неговите ядрени проекти. Техеран нарече този така наречен "Атомен архив" фалшификация.

Бенет цитира ирански служител на отбраната, който пише в предполагаемите документи, че "рано или късно те (МААЕ) ще ни попитат и ще трябва да имаме изчерпателна прикриваща история за тях".

Иран твърди, че ядрената му програма е мирна. Израел, Вашингтон и МААЕ отдавна са заявили ясно, че според тях Иран е имал координирана програма за ядрени оръжия до 2003 г.

МААЕ прекара повече от десетилетие в разследване на предишните дейности на Иран и сега отново търси отговори за произхода на урановите частици, открити в три недекларирани обекта. Отделно от това Съединените щати и пет други сили водят преговори с Иран за подновяване на споразумението от 2015 г., което бившият американски президент Доналд Тръмп изостави, считайки го за неефективно.

Израел не е страна в тези преговори, но има известно влияние върху чуждестранните сили. "Ние казваме: Това не е добра сделка и няма да има катастрофа, ако не бъде подписана", заяви израелският външен министър Яир Лапид пред радиостанция 103 FM в Тел Авив.
БГНЕС