/ iStock/Getty Images
Иран предупреди, че ще отговори на всички "неконструктивни действия", предприети от атомния надзор на ООН, след като агенцията съобщи за следи от ядрен материал в недекларирани обекти в ислямската република.

През март Иран и агенцията на ООН се споразумяха за подход за решаване на въпроса с ядрения материал, открит в Мариван, Варамин и Туркузабад - обекти, които не са обявени от Иран като места, където са извършвани ядрени дейности.

Но в доклад от понеделник Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че все още има въпроси, които "не са изяснени", въпреки дългогодишните усилия да накара Иран да обясни наличието на ядрен материал.

Управителният съвет на МААЕ ще проведе заседание в понеделник, за което Великобритания, Франция, Германия и САЩ са подготвили проекторезолюция, в която "призовават Иран да сътрудничи по въпроса за недекларираните обекти", съобщи европейски дипломатически източник
.
"Ще отговорим твърдо и по подходящ начин на всяко неконструктивно действие на съвета на управителите", заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде.
"Отговорността за последствията от него пада върху плещите на онези, които разглеждат съвета на управителите и доклада на генералния директор като лост и инструмент за политически игри срещу Иран", добави той.

Въпросът е една от оставащите пречки пред съживяването на сделката от 2015 г., с която Иран беше освободен от санкциите в замяна на гаранции, че ислямската република не е в състояние да разработи ядрено оръжие - нещо, което тя винаги е отричала да иска да направи.

Споразумението, чието официално наименование е Съвместен всеобхватен план за действие, беше провалено през 2018 г. от администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, който се оттегли едностранно от него и наложи санкции на Иран.

Тази вечер в Туитър Хатибзаде заяви, че Израел - заклетият враг на ислямската република, който категорично се противопоставя на ядреното споразумение, е "единственият притежател на ядрени оръжия в региона на Близкия изток и Северна Африка".

"Време е Е3/САЩ да престанат да се преструват на заспали", каза той, визирайки трите европейски държави и САЩ.

"Те могат да се насочат към дипломацията или да се стремят към обратното. Ние сме готови и за двете", добави той.

Техеран осъди доклада на надзорния орган на ООН като "несправедлив и небалансиран", като заяви, че той "не отразява реалността на преговорите между Иран и МААЕ".
Франция призова Иран да отговори "незабавно" на исканията на МААЕ.

"Консултираме се в тясно сътрудничество с нашите партньори за това как да реагираме на тази ситуация на следващото заседание на съвета на управителите", заяви френското външно министерство.

Хатибзаде призова "държави като Франция да се въздържат от заемане на позиции и намеси, които биха накарали сътрудничеството да се отклони от правилния си път".

Тези изявления целят да окажат "натиск върху Ислямска република Иран в навечерието на заседанията на управителния съвет на МААЕ", добави той.
БГНЕС