Израел може да се включи в системата за засичане на балистични ракети
Израел може да се включи в системата за засичане на балистични ракети / netinfo

САЩ се съгласиха Израел да се включи в системата им за засичане на балистични ракети, за да се предпази от евентуално нападение от Иран. Това съобщи пожелал анонимност високопоставен представител на израелското Министерство на отбраната, цитиран от Франс прес.

Израел твърди, че с неотдавнашните си тестове на балистични ракети Иран опитва да се сдобие с ядрени оръжия под прикритието на ядрена програма за граждански цели. Това обвинение се отхвърля от Техеран. Израел смята Иран за заплаха за съществуването си, след като иранският президент Махмуд Ахмадинеджад многократно призова "Израел да бъде заличен от картата на земята". САЩ се съгласиха да увеличат сътрудничеството си с Израел и в областта на ядрената сигурност въпреки отказа на Израел да подпише Договора за неразпространение на ядрено оръжие, предаде Ройтерс.

Преди две седмици израелската Комисия за атомна енергия и американската Комисия за ядрено регулиране подписаха споразумение, което дава на Израел по-широк достъп до изследвания в областта на ядрената сигурност, съобщи Нили Лифшиц от израелската комисия. Това решение, противно на твърдения на израелски медии, не се дължи на загриженост за сигурността на израелския ядрен реактор в Димона, който бе построен с френска помощ през 60-те години, уточни израелският представител.

"Досега израелската Комисия за атомна енергия имаше достъп само до публично оповестената информация на Комисията за ядрено регулиране на САЩ. Сега Израел ще може да вижда 93 процента от изследванията им в областта на ядрената безопасност", уточни Лифшиц. Като част от политиката си на "стратегическа неяснота" по ядрения въпрос, Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл да притежава ядрени оръжия, а единствено заявява, че няма да е първата държава, която ще ги въведе на въоръжение в Близкия изток, отбелязва Ройтерс.