Използват въоръжени сили за овладяване вълната от насилие в Рио
Използват въоръжени сили за овладяване вълната от насилие в Рио / netinfo
Бразилският президент Луис Инасиу Лула да Силва е одобрил използването на въоръжените сили за справяне с вълната от насилие в Рио де Жанейро, предаде ДПА, като се позова на изявление на правителството.

Очаква се военнослужещи от сухопътните войски, военноморските и военновъздушните сили да бъдат изпратени да патрулират по улиците на Рио, а граничната охрана да бъде подсилена, за да се прекрати контрабандата на оръжия и наркотици. Конкретен срок за разполагането на войниците все още не е определен.

Най-малко 24 души са загинали от 28 декември м.г. при поредица от нападения, извършени от различни банди в Рио. Лула определи атаките като "тероризъм".

При едно от последните нападения вчера бяха ограбени шестима чуждестранни туристи от Германия, Австрия и Хърватия, след като микробусът им бе спрян на магистрала на път от летището за хотела им. Никой от чужденците не е пострадал, но са им отнети бижута, пари, кредитни карти и камери.

Часове преди атаката губернаторът на Рио Сержу Кабрал заяви, че намесата на военните е спешно необходима, за да се гарантира прекратяване на насилието.

Според властите вълната от насилие е предупреждение от мафията към правителството да не се опитва да се справи с организираната престъпност.