/ iStock/Getty Images
В неделя се провежда голяма спасителна операция за 13 души, изчезнали, след като товарен кораб под флага на Коморските острови потъна при бурни ветрове край гръцкия остров Лесбос в Егейско море.

Бреговата охрана каза, че военноморски хеликоптер е качил един член на екипажа от товарния кораб RAPTOR, който е бил откаран в общата болница на Лесбос. „Той е в състояние на шок“, каза пред АФП говорителят на бреговата охрана Никос Алексиу, без да предоставя повече подробности.

Съдбата на останалите 13 е неясна. Пет товарни кораба, три кораба на бреговата охрана, военновъздушни и военноморски хеликоптери, както и флотска фрегата се присъединиха към спасителните усилия.

Властите съобщиха, че товарният кораб с 14-членен екипажа и натоварен със сол, е потънал рано в неделя на 4,5 морски мили (8,3 километра) югозападно от Лесбос, близо до бреговете на Турция. 106-метровият кораб, построен през 1984 г., е отплавал от Дехейла, Египет, за Истанбул. Атинската новинарска агенция (ANA), цитирайки опериращата компания на кораба, базирана в Ливан, съобщи, че екипажът включва 11 египтяни, двама сирийци и един индиец. Според властите корабът първо е съобщил за механична повреда в 7 часа сутринта местно време В 8:20 ч. сутринта капитанът докладва, че корабът се накланя, и активира сигнала за помощ "Mayday", преди да изчезне от радара, каза Алексиу пред АФП. Смята се, че тежко натовареният кораб е поел вода в трюма поради силни вълни, което го е накарало да се наклони и да потъне.

Корабите останаха на брега в няколко части на Гърция през уикенда заради силните бури, достигащи 9-10 степен по скалата на Бофорт.

Предупреждението за извънредно време от Гръцката национална метеорологична служба (EMY) бе актуализирано в събота от „влошаване на времето“ до „опасни метеорологични явления“, тъй като бурята Оливър (наричана още Бетина) се придвижи от Адриатическо море към Гърция.

По-рано този месец исторически гръцки военен кораб бе повреден от бурен вятър, след като многократно се удряше в док. Страната беше засегната от многократни наводнения през последните месеци.. Централна Гърция беше опустошена през септември от катастрофални количества дъжд, излят от бурята Даниел, унищожавайки посевите и убивайки десетки хиляди селскостопански животни в широк район, който е сърцето на селскостопанското производство на Гърция.
БГНЕС