Ирански дрон
Ирански дрон / БГНЕС
Кораб, собственост на израелски бизнесмен, е бил атакуван в петък от произведен в Иран дрон "Шахед 136", предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

"Имаме информация, според която дрон от типа "Шахед 136" е причинил щети на кораб в Индийския океан", съобщи американски представител. Той уточни, че няма ранени.
Според морски източник, нападнатият вчера кораб е контейнеровоз, плаващ под малтийски флаг. Оператор на кораба е компания, свързана с Израел, "което обяснява защо е бил взет на прицел".

Сигналите, позволяващи локализирането на кораба, са били прекъснати малко след отплаването му от пристанище Джебел Али в Залива, според същия източник.

Нападението е извършено на фона на заплахи, отправени от подкрепяните от Иран йеменските бунтовници хуси към кораби в Червено море, собственост на Израел или негови съюзници, отбелязва АФП.

Миналата седмица те отвлякоха товарен кораб с 25 души на борда, сред които има и българи.

Корабът, нает от японска компания оператор и плаващ под бахамски флаг, беше отвлечен като ответна мярка за военните действия на Израел срещу палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа.
Асен Георгиев/БТА