Италия призна политически, но не и дипломатически сирийската опозиция
Италия призна политически, но не и дипломатически сирийската опозиция / снимка: Reuters

Италианският премиер Марио Монти обяви, че страната му признава новата сирийска опозиционна коалиция, но подчерта, че става дума за политическо, а не за дипломатическо признаване, предаде Асошиейтед прес.

Монти направи това изявление на пресконференция в катарската столица Доха.

Той подчерта, че Рим признава новата коалиция като законен представител на сирийския народ и добави, че италианското министерство на външните работи ще реши какви по-нататъшни стъпки да предприеме в тази насока.

Както изглежда, италианското признание е подобно на това на САЩ и на Турция, отбелязва БТА.

Само Франция и шестте монархии от региона на Персийския залив официално обявиха пълно дипломатическо признаване на новата коалиция.

Междувременно новата сирийска опозиционна коалиция реши да разположи централата си в Египет, предаде Ройтерс, като цитира председателя на коалицията шейх Ахмад Муаз ал Хатиб. Новината Ал Хатиб съобщи след среща с египетския министър на външните работи Мохамед Камел Амр, състояла се в Кайро. Не се уточнява дали централата на Сирийската национална коалиция на опозиционните и революционните сили ще бъде в Кайро. Подчертава се само, че египетският външен министър е изразил готовност да окаже помощ с всички възможни средства на опозиционната коалиция в близко бъдеще.