/ iStock/Getty Images
Докато има забавяне във веригата на доставките, Италия ще продължи да спира износа на ваксини срещу Ковид-19 от ЕС, както направи с партидата от 250 000 дози от ваксината на Астра Зенека, предназначени за Австралия, заяви италианският външен министър Луиджи Ди Майо, цитиран от АНСА.

"Фармацевтичните компании закъсняват с доставките, които са обещали на ЕС", заяви Ди Майо на пресконференция след преговори с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан в Рим. "Докато има забавяне, ще продължим да блокираме износа", подчерта министърът, като добави, че това не е враждебно действие спрямо Австралия.

Италия спря износ от ЕС на 250 000 дози AstraZeneca към Австралия

Съществуват европейски правила, които предвиждат в случай на забавяне да се блокира износа за страни, които не са в уязвимо положение, посочи италианският външен министър, като отбеляза, че решението е взето съвместно с европейски институции.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви днес, че разбира действията на Италия.

Като спря износа на дозите, произведени в завод близо до Рим, Италия стана първата страна от ЕС, използвала новия европейски механизъм за контрол на износа. ЕК разреши тази стъпка, защото Астра Зенека не е доставила на Европа обещаните ваксини, а Австралия не е в уязвимо положение, отбелязва АНСА.

Италия блокира износа на ваксини на AstraZeneca, произведени на нейна територия

"В Италия умират по 300 души на ден. Така че със сигурност мога да разбера високата степен на безпокойство в Италия и в много други страни в Европа",
заяви Морисън, цитиран от АФП. Австралийският премиер подчерта, че ситуацията в Австралия далеч не е същата.

Австралийският здравен министър Грег Хънт обаче е поискал от Европейската комисия да преразгледа решението, съобщи Ройтерс.
БТА