AstraZeneca бави договорените си доставки в ЕС, но изнася ваксини извън Европа
AstraZeneca бави договорените си доставки в ЕС, но изнася ваксини извън Европа / Gulliver/Getty Images
ЕС изнася ваксини към 30 държави, сред които Австралия, Аржентина, Чили, Перу, Канада, Япония, Кувейт, Мексико, Южна Корея, Великобритания и САЩ. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че след въвеждането в края на януари на ограничения за износа са били издадени 174 разрешения. Вчерашният случай, при който по искане на Италия бе спрян износ на пратка от 250 000 дози ваксина на "АстраЗенека" за Австралия, остава единичен, посочи говорителят. По неговите думи други държави от ЕС също са изразили готовност да предприемат подобна стъпка, но официално искане все още не е подавано до комисията.

Говорителят добави, че ЕК се е свързала с австралийските власти, за да обясни какво е наложило задържането на пратката. По неговите думи решението на Рим е подкрепено от ЕК заради това, че посоченият производител още не е изпълнил задълженията си по договора за доставка на ваксини в ЕС.

В края на януари избухна публичен и остър конфликт между ЕС и AstraZeneca заради забавяне на ваксините, след като компанията информира, че до края на март ще достави десетки милиони дози по-малко от договореното.
По-късно Европейската комисия прие нови мерки, даващи на държавите-членки правомощието да ограничат износа на ваксини извън блока в определени ситуации.


Италия се облегна на правомощията, като се позова на забавянето на AstraZeneca при доставката на ваксината си за Италия и ЕС и отбеляза, че Австралия не се счита за „уязвима“ от COVID-19 държава от ЕС.

Очакваме производителите, сключили договор с ЕК, да направят всичко по силите си, за да изпълнят поетите задължения към европейските държави, заяви говорителят. Той поясни, че 92 страни не попадат под ограниченията на европейския износ, както и че ЕС доставя ваксини по световния механизъм за съпричастност с бедните държави.

ЕС е голям износител на ваксини, полагаме усилия да се спазва графикът на доставките, посочи говорителят. Той добави, че ЕК не следи накъде ще бъдат насочени дозите, спрени от Рим.

Говорителят поясни в отговор на въпроси на пресконференция, че според ЕК европейската имунизационна стратегия, основана на шест ваксини, оценени от Европейската агенция по лекарствата, трябва да остане в тази рамка. Той посочи това по повод действията на отделни страни от ЕС да се снабдят с вакснини от Китай и Русия. По неговите думи ЕС е договорил вече достатъчно ваксини, за да бъдат имунизирани всички пълнолетни европейци.

Източник: БТА