Джамията Ан Нури в Мосул, преди да бъде взривена от джихадистите
Джамията Ан Нури в Мосул, преди да бъде взривена от джихадистите / БГНЕС
Емблематичната джамия „Ан Нури” в Мосул, която беше разрушена почти до основи миналата година от „Ислямска държава”, ще бъде реконструирана. ЮНЕСКО, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Ирак подписаха споразумение за финансиране на проект за възстановяването на храма, предаде АП.
 
„Това е историческо партньорство, най-голямото и безпрецедентно сътрудничество за възстановяване на културно наследство в Ирак за всички времена”, приветства решението генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле.
 
Анджелина Джоли обиколи полуразрушения Мосул (СНИМКИ/ВИДЕО)

Великата джамия на Ан-Нури, както още беше известен мюсюлманският храм в Мосул, е построена през 12 в. Един от символите й беше наклоненото й минаре, наричано още „Ал-Хадба“ или „Гърбушкото“. Именно от там през 2014 г. лидерът на „Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на ислямски халифат. През юни 2017 г., при настъплението на иракските сили в града, екстремистите я взривиха.
 

Джамията Ан Нури преди и след взрива
БГНЕС


През юни 2016-а "Ислямска държава" пусна видео с взривяването на храм на 3000 години

Проектът по реконструкция на джамията ще отнеме поне пет години. През първите 12 месеца само ще бъдат разчиствани отломките от разрушения храм. Освен реконструкция на основната сграда на джамията проектът предвижда още възстановяване на исторически градини, изграждане на мемориал и музей.
 
Джамията Ан Нури в Мосул преди и след взрива (СНИМКИ)

Джамията носи името на Нурудин ал Занки - селджукски владетел, който води битки с ранните кръстоносци. Неговото феодално владение включва територии от части от днешни Сирия, Турция и Ирак. Тя е построена през 1172-73 г., малко преди смъртта му.
 

Джамията Ан Нури преди и след взрива
БГНЕС


Мосул се нуждае от поне 2 млрд. долара за разчистване на руините и възстановяване на разрушените домове, изчислява иракското правителство. Около 700 000 души от двумилионното население на втория по големина иракски град са разселени.
БТА