/ iStock/Getty Images
Ядрените преговори между Иран и световните сили за връщане към сключената през 2015 г. ядрена сделка ще започнат отново в рамките на броени седмици, предаде Ройтерс, като се позова на агенция ИРНА.

"Всяка среща изисква предварителна координация и подготвянето на дневен ред. Както вече беше подчертано, преговорите във Виена ще бъдат подновени скоро и ще продължат през следващите няколко седмици", заяви говорителят на външното министерство Саид Хатибзаде, цитиран от ИРНА.

Световните сили проведоха шест кръга непреки преговори между САЩ и Иран във Виена, за да се опитат да намерят начин и двете страни да се върнат към спазването на ядрения договор, от който бившият президент на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната си през 2018 г. Тези преговори бяха прекъснати през юни, след избирането на новия президент на Иран Ебрахим Раиси, поддръжник на твърдата линия.

Министри от Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия няма да имат обща среща с представители на Иран на Общото събрание на ООН тази седмица, за да обсъдят връщането към преговорите, заяви вчера пред медиите европейският първи дипломат Жозеп Борел.

Но Хатибзаде заяви, че иранският външен министър Хосейн Абдолахиан ще се срещне поотделно с министри от тези страни в кулоарите на годишната среща на световните лидери. Ядреното споразумение и преговорите във Виена ще са сред основните обсъждани теми, според ИРНА
БТА