/ ThinkStock/Getty Images
Иран ще намали някои от ангажиментите си по ядрената сделка в отговор на решението на САЩ да се оттегли от споразумението, съобщи агенция ИРНА.
 
"Това ще бъде съобщено на посланиците на петте страни", които все още са страна по сделката - Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия - на среща в сряда със заместник-министъра на външните работи на Иран Сейед Абас Арагчи, съобщи ИРНА.
 
Ще навредят ли новите американски санкции на Иран?

Чуждестранен дипломат в Техеран потвърди пред АФП, че посланиците на петте държави са били поканени на среща с Арагчи в сряда в министерството на външните работи.
 
САЩ едностранно се оттеглиха на 8 май 2018 г. от многостранната сделка от 2015 г., известна като Съвместен цялостен план за действие (JCPOA), по силата на който Иран се съгласи да спре ядрената си програма в замяна на премахването на санкциите.
 
Президентът Хасан Рухани също ще изпрати писмо до държавните ръководители на петте страни, за да " подчертае ясно колко търпение е проявил Иран по отношение на JCPOA," съобщи ИРНА. "Но възможностите бяха загубени, а партньорите не успяха да изпълнят ангажиментите си по JCPOA, така че на Иран не му остава нищо друго, освен да ограничи ангажиментите си", заяви агенцията, добавяйки, че писмото на Рухани ще бъде "политическо".
 
Тръмп подписа за санкциите срещу Иран, но е готов за ново ядрено споразумение

От външния министър Мохамад Джавад Зариф се очакваше също да обясни "техническите и правни подробности за намаляването на ангажиментите на Иран" в отделно писмо до Федерика Могерини, ръководител на външните работи на Европейския съюз.
 
Според ИРНА Иран ще намали поетите задължения в две фази, като втората ще дойде два месеца след първата. "Ако колегите предприемат някакви нови мерки, Иран ще се върне към предишната ситуация", казва агенцията без да уточнява от кои ангажименти ще се оттегли Иран. "Ясното изискване на Иран е банковата и петролната ситуация да се върнат на положението отпреди изтеглянето на САЩ" през май 2018 г., каза ИРНА.
БГНЕС