/ ThinkStock/Getty Images
Американските санкции срещу Иран започнат да действат отново в полунощ (7.00 ч. българско време във вторник), предаде ДПА. Това е следващата стъпка от процеса, след като САЩ едностранно напуснаха сделката за иранската ядрена програма от 2015 г., отбелязва агенцията.

Първите санкции ще засегнат иранските държавни покупки на американски долари и търговията на Техеран със злато, продажбите на ирански държавни облигации, иранския автомобилен сектор и износа на килими и хранителни продукти.

Тръмп подписа за санкциите срещу Иран, но е готов за ново ядрено споразумение

Санкциите бяха наложени най-напред от предишния американски президент - Барак Обама, преди сделката през 2015 г., което според мнозина е накарало Иран да се съгласи да води преговори, и се ползваха с широка подкрепа по света, припомня ДПА.

Американски президент Доналд Тръмп сега се стреми да изгради глобална коалиция за връщане на санкциите. Много от партньорите на САЩ обаче продължават да подкрепят ядреното споразумение и не виждат признаци за нарушаване на условията му от Иран.

Господстващата роля на САЩ в световната финансова система означава, че Вашингтон е в състояние да притиска държави и компании да се съгласят, отбелязва ДПА. Американски служител каза, че иранското правителство използва освободени от ядрената сделка финансови ресурси, за "да разпространява човешката нищета". Сега САЩ се опитват да се заемат с "тоталността на иранската заплаха" в Близкия Изток.

Иран постави предварителни условия за преговори с Тръмп

"Нищо от това не е необходимо да се случва", заяви служителят за санкциите. По думите му Тръмп иска да се срещне с иранското ръководство за преговори "по всяко време".

САЩ казват, че няма да носят никаква вина за каквито и да е отрицателни последици върху местното население. Служител обвини Иран в "системно лошо управление" на икономиката. САЩ отричат да се стремят към смяна на режима, а твърдят, че целта им е да "променят поведението на режима".
БТА