Иран и Турция осъдиха комикса Шарли Ебдо заради биография на Мохамед
Иран и Турция осъдиха комикса Шарли Ебдо заради биография на Мохамед / снимка: БГНЕС
Иран и Турция осъдиха комикса "Шарли Ебдо" заради биография на Мохамед
60120
Иран и Турция осъдиха комикса "Шарли Ебдо" заради биография на Мохамед
  • Иран и Турция осъдиха комикса "Шарли Ебдо" заради биография на Мохамед

Иран и Турция остро критикуват френското списание "Шарли ебдо" за това, че публикува пореден брой със сюжет - ислямския пророк Мохамед. Редакторът и главен художник обаче не мисли, че осъжданията са обосновани. "Ние не обиждаме никого и повечето хора, които ни осъждат, никога не са отваряли нашето списание", категоричен е Стефан Шербоние, по-известен с прякора си "Шарб".

Изданието, което преди година беше опожарено заради карикатури на Мохамед, няма за цел да се присмива на Пророка на исляма, твърди Шарбоние. Дори преди не са се присмивали на самия Мохамед, а на хората, които взимат религията твърде на сериозно. Дори осъждането на Иран и на Турция е дошло преди публикуването на настоящия брой, обяснява художникът.

Новият извънреден брой разказва за живота на пророка Мохамед, като в това няма никаква задна мисъл или скрит надсмех, твърди Шарбоние.

Как Ви хрумна да издадете този специален, некомичен разказ за живота на Мохамед?

Всеки път, когато рисуваме Мохамед в "Шарли Ебдо", всички медии, ислямски лидери и политици започват да ни обвиняват, че сме били провокатори и че засягаме тази "твърде чувствителна тема". В един момент обаче се стига до въпроса за личността на Мохамед и се вижда, че като изключим религиозните лидери, никой не може да каже кой всъщност е бил този човек. Те знаят само, че Мохамед е Пророкът на мюсюлманите, но нищо повече. Те не знаят нищо за живота му. Ислямът е втората най-разпространена религия във Франция (бел. ред. - изповядва я между 5 и 10% от населението). За мен е необяснимо как в тази държава никой не знае нищо за Пророка. Всички знаят отделни елементи от живота на Исус, всеки може да изброи поне някои от чудесата, които той е вършил, но никой не може да посочи дори един епизод от живота на Мохамед. Затова в "Шарли Ебдо" решихме да покажем това, което самите мюсюлмани разказват за него, но в нашия си стил - тоест по начина, по който обичайно рисуваме списанието си.

Откъде събрахте материалите? Четохте ислямски текстове или се консултирахте с теолози?

Всичко стана благодарение на нашата колежка Зинеб Ел Рхазуи. Тя е журналист и религиозен социолог от марокански произход. Тя преведе доста оригинални арабски текстове, които са писани от ислямски летописци и са признати от религиозни лидери. Тези текстове са признати като верен образ на живота на Мохамед. Това са най-вече така наречените "хадиси", които са преданията за живота на Пророка, тъй като в Корана много малко се споменава за това. Зинеб преведе текстовете, а аз ги нарисувах. Сега публикуваме първия брой, в който проследяваме първите 40 години от живота на Мохамед - от раждането до откровенията му - тоест, до момента в който разбира, че е избраният Пророк. Втората част ще включва следващите 20 години - тоест периода до смъртта му. Няма да бъде представено по хронологичен начин, а по теми като например "Мохамед и жените", "Мохамед и войната". Но през цялото време оставаме верни на оригиналните ислямски текстове.