/ iStock/Getty Images
Японското правителство ще отмени въведеното заради коронавируса извънредно положение седмица по-рано от предвиденото във всички части на страната, освен в столицата Токио и три съседни префектури, предаде Ройтерс, като се позова на обществената телевизия.

Мерките ще бъдат отменени в префектурите Айчи, Киото, Осака, Хього, Гифу и Фукуока. По време на третата епидемична вълна през януари японското правителство въведе извънредно положение в 11 от 47-те префектури в страната. Една от тях, Точиги, вече отмени извънредното положение.

Броият на новозаразените в Япония, включително в Токио, намаля значително след пиковото равнище в началото на миналия месец. Правителството се надява да отмени извънредното положение в останалите 4 префектури на 7 март, както е планирано. Съгласно мерките баровете и ресторантите трябва да затворят до 20 ч., а компаниите насърчават дистанционната работа. Освен това беше отменена популярна програма за субсидиран туризъм.

Към 24 февруари в страната бяха регистрирани около 426 хиляди случая на коронавирус и 7645 починали.

Японското правителство планира да запази забраната за издаване на входни визи за граждани на всички държави и след отмяната на извънредното положение на 7 март, пише в. "Йомиури", цитиран от ТАСС.
БТА