/ Gulliver/Getty Images
Британският премиер Тереза Мей се е съгласила да се позволи на китайския телекомуникационен гигант Хуавей да участва в изграждането на британската мрежа за мобилна комуникация от пето поколение (5G) въпреки предупрежденията за сигурността, отправени от британски министри и от САЩ, предаде ДПА, като се позова на местни медии.

Съветът по национална сигурност, председателстван от Мей, се е съгласил вчера да позволи на технологичната компания да участва в изграждането на "неключова" инфраструктура от новата мрежа като антените, съобщи в. "Дейли телеграф".

Еврокомисията ще засили контрола върху системите 5G

Мей е взела това решение въпреки предупрежденията на някои министри, включително на вътрешните работи Саджид Джавид, на външните Джереми Хънт и министъра на отбраната Гавин Уилямсън, че тази стъпка може да застраши националната сигурност.

БГНЕС

"Телеграф" посочва, че директорът на Центъра за правителствени комуникации (службата за електронен шпионаж) Джереми Флеминг ще предупреди на годишната среща на разузнавателния съюз "Пет очи" (Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Великобритания и Канада) днес за безпрецедентни по мащаб киберзаплахи.

САЩ предупредиха европейските си съюзници да не купуват китайско оборудване за 5G мрежи

Западните страни обсъждат дали да изключат Хуавей от изграждането на националните си мрежи 5G поради твърдения (основно от Вашингтон), че компанията е твърде близка до правителството в Пекин. Технологичният гигант отхвърля обвиненията.

САЩ, които забраниха на правителствените агенции да сключват договори с Хуавей или други компании, които ползват оборудване на корпорацията, насърчават съюзниците си да прекъснат връзките с нея.
БТА