/ iStock/Getty Images
Европейският комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип ще представи във вторник на Европейската комисия (ЕК) препоръки за засилване на контрола в сферата на кибернетичната сигурност. ЕК обаче не смята да изисква страните от Европейския съюз (ЕС) да се откажат от технологиите и оборудването на китайската компания "Хуавей", предадоха Ройтерс и ТАСС.

САЩ предупредиха европейските си съюзници да не купуват китайско оборудване за 5G мрежи

Препоръките няма да имат юридическа сила, но ще подчертаят единния подход на Евросъюза към проблемите със сигурността, засягащи по-специално използването на системи за мобилна връзка от пето поколение - 5G.

ЕК планира да препоръча на европейските страни по-тясно да координират действията си в сферата на киберсигурността, примерно като активизират размяната на информация за системите 5G. Комисията обаче няма да настоява страните членки да не използват техника на "Хуавей" при създаването на мрежи по стандарта 5G.

САЩ повдигнаха серия от обвинения срещу Huawei

Темата за допускане на китайски IT корпорации до създаването на мрежи 5G се обсъжда в Европа във връзка с обвиненията на САЩ срещу "Хуавей", според които компанията вгражда в свои продукти системи за неразрешен достъп, използвани за шпионаж. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо например заяви по-рано, че "използването на китайски технологии увеличава рисковете", и настоятелно препоръча съюзниците на Вашингтон - главно държавите от НАТО, да не купуват оборудване, произведено от "Хуавей".

Gulliver/Getty Images

Компанията на свой ред увери, че няма намерение да нарушава законите на чужди държави, напомня ТАСС.
БТА