/ Gulliver/Getty Images
Основателят на Huawei определи ареста на своята дъщеря и финансова директорка на компанията като политически мотивиран
Основателят и президент на Хуавей (Huawei) Жън Чжънфей определи ареста на своята дъщеря и финансов директор на китайската компания Мън Ванчжоу като политически мотивиран, предаде Ройтерс. "Първо, аз възразявам срещу това, което направиха САЩ. Политически мотивирано действие от този вид не е приемливо", каза Жън в интервю за Би Би Си.

САЩ повдигнаха серия от обвинения срещу Huawei

Финансовият директор на Хуавей бе арестувана на 1 декември в Канада по искане на Съединените щати. На Мън в САЩ бяха повдигнати обвинения в банкова измама и нарушаване на американските санкции срещу Иран, припомня Ройтерс.

САЩ обвиниха Хуавей и друга китайска телекомуникационна компания, Зет Ти И (ZTE), че работят за правителството в Пекин, и изразиха опасения, че оборудване на двете групи може да бъде използвано за шпионаж срещу американци. Основателят на Хуавей отново заяви, че компанията "никога няма да извърши" каквито и да било шпионски дейности.

По искане на САЩ: Арестуваха в Канада финансовата директорка на Huawei

Хуавей е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, отбелязва Ройтерс. "Светът не може да се откаже от нас, защото сме по-напреднали", увери Жън. Той призна, че ако Съединените щати успеят да убедят още страни да не използват временно оборудване на Хуавей, тогава компанията може да ограничи малко дейността си.

Huawei: Компанията е мишена на злонамерена кампания

"Няма начин САЩ да могат да ни смажат", подчерта в същото време основателят на Хуавей в първото си интервю за чуждестранна медия след ареста на своята дъщеря.
БТА