/ БГНЕС
Министерството на правосъдието на САЩ повдигна серия от обвинения по два отделни случая срещу китайския високотехнологичен гигант „Хуауей“.
 
10 федерални обвинения са повдигнати срещу дъщерни компании на „Хуауей“ за кражба на роботизирана технология и търговска информация от американската T-Mobile.

По искане на САЩ: Арестуваха в Канада финансовата директорка на Huawei
 
Други 13 обвинения са повдигнати срещу главния изпълнителен директор на китайската фирма Мън Уанджоу за нарушаване на американските санкции срещу Иран.
 
"И двата вида обвинения показват нахалните и упорити действия на „Хуауей“, целящи да експлоатират американските компании и финансови институции и да заплашват свободния и справедлив глобален пазар", заяви директорът на ФБР Кристофър Уей.

Арестуваха 13 канадци в Китай след задържането на служител от Huawei
 
Китай от своя страна нарече „политическа манипулация“ повдигането на обвинения срещу технологичния гигант „Хуауей“.

Финансовата директорка на Huawei поиска да бъде пусната под гаранция
 
„От известно време САЩ използват силата на държавата, за да дискредитират и смажат определени китайски фирми и техния легитимен и легален бизнес“, се казва в изявление на говорителя на китайското външно министерство, цитирано от АФП.
 
„Налице е силна политическа мотивация и политическа манипулация зад тези действия“, се допълва в документа. В него се настоява Вашингтон да се откаже от искането за екстрадиция от Канада на главния изпълнителен директор на Хуауей Мън Уанджоу.

Технологичният гигант отрече да е извършил каквато и да било кражба на технологии или да е нарушил по някакъв начин санкциите срещу Иран.

"Хуавей е разочарована да научи обвиненията", които й бяха повдигнати, каза компанията в изявление, получено от Франс прес. Китайският технологичен гигант отрече да е извършил нещо нередно, увери, че не е знаел за "осъдителните действия" на финансовата си директорка Мън Ванчжоу и изрази убеденост, че "американските съдилища ще стигнат до същото заключение".

 
БГНЕС