Хиляди се стичат във Валенсия за папа Бенедикт ХVІ
Хиляди се стичат във Валенсия за папа Бенедикт ХVІ / netinfo

Хиляди поклонници от цял свят започнаха да се стичат в югоизточния испански град Валенсия, за да посрещнат папа Бенедикт Шестнайсети, който пристига във връзка с отбелязването на католическия Световен ден на семейството, предаде информационният сайт Тера Еспаня.

Радостта от папската визита обаче е помрачена от скръбта, в която потъна градът след катастрофата в метрото, отнела живота на 42-ма души, сред които една българка.

Главата на Римокатолическата църква промени първоначално предвидения маршрут и веднага след пристигането си ще се отбие с папамобила си до станция "Хесус" на метрото, за да почете паметта на загиналите.

Крал Хуан Карлос и кралица София ще посрещнат Бенедикт Шестнайсети на летището във Валенсия. Това е първото посещение на Светия отец в Испания от встъпването му в длъжност и третата му визита в чужбина.

Общественото внимание е насочено към аудиенцията на 79-годишния папа с премиера Хосе Луис Родригес Сапатеро, който бе подложен на остри критики от Католическата църква, след като легализира браковете между хомосексуалисти, отбелязва Ройтерс. Според ИТАР-ТАСС именно "широките възгледи" на Сапатеро са причина Бенедикт Шестнайсети да не приеме поканата му и да не включи в програмата си посещение в Мадрид.

Организаторите очакват най-малко 1 милион души да се съберат във Валенсия за честването на Световния ден на семейството тази вечер и утре сутринта за месата, която ще отслужи папа Бенедикт Шестнайсети.