Хиляди палестинци нахлуха в Египет от Ивицата Газа
Хиляди палестинци нахлуха в Египет от Ивицата Газа / снимкa: БГНЕС

Хиляди палестинци от Ивицата Газа навлязоха на египетска територия, след като поредица бомбени експлозии разрушиха части от граничната стена между Египет и палестинската територия.

Египетските граничари не са се намесили, за да спрат преминаващите. Полицаите от Хамас също останали безучастни. Въпреки че влизането на хилядите палестинци е незаконно, още не сме решили какво да правим с тях, заяви източник от египетските сили за сигурност.

Нахлуването става ден след демонстрация, организирана от ислямисткото движение Хамас пред граничния пункт Рафах между Газа и Египет, в знак на протест срещу наложената от Израел блокада на ивицата Газа.

Няколко часа след демонстрацията маскирани въоръжени мъже взривили най-малко пет участъка от стената, разделяща Ивицата Газа от египетската територия. След като проникнали в Египет, палестинците се втурнали да пазаруват храни, горива и други стоки, станали дефицитни в резултат на израелската блокада, предаде Асошиейтед прес.

Ден по-рано Израел частично вдигна блокадата и достави хуманитарна помощ и дизелово гориво след четири дни на пълна изолация.