Хиляди етнически сърби протестирахa в Митровица
Хиляди етнически сърби протестирахa в Митровица / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Хиляди етнически сърби протестираха през деня в разделения град Митровица в Косово. Те изразиха несъгласието си от обявяването на независимост на най-младата държава в света.

Близо 2000 етнически сърби демонстрираха край печално известния мост в град Митровица. Мост, който навремето е свързвал етническите албанци с етническите сърби, от който е започнала войната в тогавашната сръбска провинция, а днес разделя града на две – като нова Желязна завеса. Протестиращите сърби нямаха искания, а имаха послание – „Митровица е сръбска”, „Косово е сръбско”, „Косово не е независима държава”.

Мнозина кореспонденти твърдят, че протестите в понеделник са били режисирани, тъй като в тях участваха много младежи, които се държаха все едно, че са на футболен мач. Те скандираха „Косово е Сърбия”, запалиха димки, подпалиха американския флаг и удариха фоторепортер.

От отсрещната страна – през охранявания от косовската полиция мост – албанците не обърнаха никакво внимание на протеста.

Те продължиха обичайния си живот, като дори не бяха екзалтирани от независимостта толкова, колкото жителите на Прищина. Те още от събота излязоха в центъра на столицата на новата държава, дефилираха пред репортерите и се радваха на официалното отцепване от Сърбия.