Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Хиляди учени от цял свят призовават отново за спешни мерки срещу климатичните промени в статия, публикувана в изданието "БайоСайънс", предаде ДПА.
Преди две години повече от 10 000 учени от 150 държави съвместно обявиха глобална извънредна климатична ситуация, а сега я повтарят и призовават за незабавни действия.

Учени обсъждат климатичните промени, причинили аномалиите във времето

Предприемането на промени е изключително спешно и наложително, за да се запази животът на Земята, категорични са учените.
Първоначално 11 000 експерти отправят призива, като към тях се присъединяват още 2800.

След обявяването на извънредната климатична ситуация през 2019 г., множество събития като наводнения, горски пожари и горещи вълни ясно показаха какви са последствията, ако се продължава по този начин, се казва в статията.

Нови наводнения заляха Белгия

Например, 2020 г. беше втората най-топла година откакто се отчитат рекорди, а този април концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята беше по-висока от началото на измерванията.

Наред с другите неща, изследователите призовават за определяне на обозрим срок за прекратяването на използването на изкопаеми горива и за по-добра защита на биоразнообразието.

"Екстремните климатични събития и примери, на които ставаме свидетели в последните няколко години - да не споменаваме последните няколко седмици - подчертават изострената спешност, с която трябва да се заемем с климатичната криза", казва Филип Дъфи, който е изпълнителен директор на Центъра за изследване на климата "Удуел" в американския щат Масачузетс.
БТА