Затлъстяване, недохранване, климатични промени - трите лица на една и съща заплаха

Аномалните метеорологични условия, свързани с климатичните промени, представляват най-голямата заплаха на 21 век
Аномалните метеорологични условия, свързани с климатичните промени, представляват най-голямата заплаха на 21 век / ThinkStock/Getty Images
Затлъстяването, недохранването и климатичните промени са трите лица на една и съща заплаха за човечеството и трябва да се води борба с тях в целия свят, увериха специалисти, цитирани от Франс прес.

Тези три злини имат общи задвижващи механизми - силни търговски интереси, недостатъчен политически отговор и липса на мобилизация в обществото. В резултат решенията също трябва да са общи, смятат специалисти от университета в Окланд, Нова Зеландия, университета "Джордж Вашингтон" в САЩ и Световната федерация за борба със затлъстяването.

Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи
 
Заключенията са въз основа на публикуваните неотдавна в сп. "Лансет" резултати от изследване за връзката между храненето и околната среда. Авторите на изследването препоръчват да се намали два пъти консумацията на червено месо и захар и да се удвои консумацията на плодове, зеленчуци и ядки.

Ако често сте уморени, заложете на зелени листни зеленчуци, варива, ядки, пълнозърнести продукти, черен шоколад
Авторите на изследването препоръчват да се намали два пъти консумацията на червено месо и захар и да се удвои консумацията на плодове, зеленчуци и ядки ThinkStock/Getty Images

В нов доклад, над който са работили 43-има специалисти от 14 страни, се заключава, че през последните две десетилетия затлъстяването, недохранването и климатичните промени са преценявани поотделно и че мудността на политическите отговори е неприемлива.

Големите градове могат да спечелят милиарди от борбата с климатичните промени
 
В доклада се посочва също, че производството на храни, земеделските политики, начините на транспорт и урбанизацията са отделни брънки в една и съща верига, която задушава човечеството и планетата.

Канадски учени опровергаха виждането, че затлъстяването допринася за преждевременна смърт
​​​​​​​Затлъстяването и недохранването вероятно ще бъдат повлияни значително от климатичните промени ThinkStock/Getty Images

Затлъстяването и недохранването вероятно ще бъдат повлияни значително от климатичните промени, отбелязват специалистите.

Климатичните промени - най-голямата заплаха на 21 век?
 
Екстремни климатични феномени, като суша, могат да лишат от храна някои популации хора и същевременно да повишат цените на плодове и зеленчуци.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА