/ ThinkStock/Getty Images
Коралови рифове са застрашени не само от глобалното затопляне, но също от плъхове, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс.
 
Плъховете, които били транспортирани с кораби до редица тропически острови преди повече от 200 години, не вредят директно на коралите, а стават причина за верига от вредни последствия на сушата и в морето. "Като изяждали птици и яйцата им, плъховете съсипали популации морски птици върху 90 на сто от архипелазите в света", заяви ръководителят на изследването, морският еколог Ник Греъм от Ланкастърския университет в Англия. То сравнило едни острови, на които има много плъхове, с други, на които няма подобни гризачи.

Експерти призовават за бързи действия за ограничаване на затоплянето на климата
 
"Там, където има плъхове, в небето не летят птици - поясни Греъм. - На тези острови цари спокойствие. Ако отидете на остров, на който няма плъхове, небето над него ще гъмжи от морски птици, ще е шумно и ще има миризма на гуано. Именно гуаното или по-скоро липсата му оказва влияние върху коралите."
 
Големите популации птици на острови, където няма плъхове, произвеждат гуано, което обогатява почвата с азот. Той си проправя път до морето, където е от полза за коралите и други организми, включително рибите.

Най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Изследването на архипелага Чагос в Индийския океан установило, че рибите са с 50 на сто повече около острови, на които няма плъхове.
 
"Рибите в кораловите рифове са уникални - осигуряват им функции, които им помагат да останат здрави - отбеляза ученият. - Те почистват водораслите, така че да могат да израснат нови корали."
 
Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА