Маршът за независимост на Шотландия
Маршът за независимост на Шотландия / БГНЕС
Хиляди хора се включиха в шествие за независимост в шотландската столица Единбург. Според депутат участвалите в него са били 250 000, предаде ДПА.

"Какъв ден! 250 хиляди зад нас вървят в шествие в подкрепа на независимостта", написа в Туитър депутатът от Шотландската национална партия Джоана Чери от самото събитие, на което много от хората носеха шотландски знамена.
 

БГНЕС
"Успех на всички, които участват в шествието за независимост на Шотландия в Единбург", заяви в същата социална мрежа първият министър на Шотландия Никола Стърджън, която е начело на противопоставящата се на Брекзит ШНП. "Днес не мога да съм сред вас, но ще бъда с вас духом", допълни тя. "Желая ви прекрасен ден. И нека няма никакво съмнение - независимостта идва", заяви Стърджън.
 

БГНЕСОрганизаторите от "Всички под едно знаме" казаха, че в подобно събитие миналата година в Единбург са участвали около 100 000 души, но по оценки на местните власти множеството е било 20 000, съобщи Би Би Си. Организацията шапка заяви, че си поставя за цел чрез шествия и съюзи да "привлече по-голямо внимание към нуждата от независима Шотландия".
 

БГНЕССтърджън предупреди, че ако Великобритания напусне ЕС, възнамерява до две години да организира референдум за шотландската независимост.
 


В сряда тя обвини британския премиер Борис Джонсън, че се опитва да извади Обединеното кралство от съюза без споразумение за излизането.
 

БГНЕС"За Шотландия основният проблем си остава един и същ - предложенията (на Джонсън) ще ни извадят от ЕС, единния пазар и митническия съюз против нашата воля", каза Стърджън.

На първия референдум за независимост на Шотландия през 2014 г. 55% гласуваха за оставане във Великобритания.
 

БГНЕС


 
БТА