Гугъл ще изтрие историята на местоположението на потребителите при посещения на клиники за аборти в САЩ.

Гугъл обяви в петък, че ще изтрива историята на местоположението на потребителите, когато те посещават клиники за аборти, приюти за домашно насилие и други места, където се търси неприкосновеност на личния живот.

"Ако нашите системи установят, че някой е посетил някое от тези места, ще изтрием тези записи от историята на местоположението скоро след посещението", пише Джен Фицпатрик, старши вицепрезидент в Google, в публикация в блога.

"Тази промяна ще влезе в сила през следващите седмици". Други места, от които Google няма да съхранява данни за местоположението, включват центрове за лечение на безплодие, заведения за лечение на зависимости и клиники за отслабване.

Хиляди се събраха в Ню Йорк в защита на правото на аборт


Съобщението идва седмица, след като Върховният съд на САЩ взе тектоничното решение да лиши американските жени от конституционното право на аборт, което накара дузина щати да забранят или силно да ограничат процедурата и предизвика масови протести в цялата страна.

Активисти и политици призовават Гугъл и други технологични гиганти да ограничат обема на събираната от тях информация, за да се избегне използването ѝ от правоприлагащите органи за разследване и преследване на аборти.

Фицпатрик също така се опита да успокои потребителите, че компанията се отнася сериозно към защитата на личните данни.

"Гугъл има дългогодишен опит в отблъскването на прекалено широки искания от страна на правоприлагащите органи, включително възразява срещу някои искания изцяло", написа тя.

"Ние вземаме предвид очакванията за поверителност и сигурност на хората, които използват нашите продукти, и уведомяваме хората, когато изпълняваме правителствени искания."

Опасенията относно данните от смартфоните и репродуктивните права възникнаха още преди решението на Върховния съд, когато през последните месеци няколко консервативни американски щата приеха закони, които дават на членовете на обществото правото да съдят лекари, които извършват аборти - или всеки, който помага за улесняването им.

Това накара група високопоставени законодатели от Демократическата партия през май да изпратят писмо до главния изпълнителен директор на Гугъл Сундар Пичай, в което го помолиха да спре събирането на данни за местоположението на смартфоните, за да не се превърнат те в "инструмент за крайно десни екстремисти, които искат да попречат на хората, търсещи репродуктивни здравни грижи".
БГНЕС