/ / iStock/Getty Images
Хилядно множество участва в протест в Ню Йорк срещу решението на Върховния съд на САЩ да отмени федералните гаранции за правото на аборт. Това съобщи кореспондент на ТАСС.

Протестиращите започнаха да се събират в парка "Вашингтон скуеър" в Манхатън около 18:00 ч. местно време. Броят им бързо се увеличаваше. Мнозина отиваха с плакати, критикуващи решението на Върховния съд на САЩ и настояващи за право на аборт. Протестиращите скандираха лозунги "Долу ръцете от абортите" и "Спрете войната срещу жените". В акцията участват не само нюйоркчани, но и хора от други щати, в които абортите са забранени в резултат на решението на съда от петък, като например Тексас.

Около 19:30 ч. протестиращите се насочиха към площад "Фоли" в южната част на Манхатън, където се намира комплекс от федерални институции, включително сградата на Федералния съд. По-рано в социалните мрежи започнаха да се разпространяват призиви за масови акции в големите градове на САЩ във връзка с решението за абортите.

В петък Върховният съд на САЩ постанови решение, с което отмени федералните гаранции за абортите. Те бяха незабавно забранени в няколко щата. В Ню Йорк правото на аборт е гарантирано от местния закон.
БТА