Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо / Gulliver/Getty Images
Опозиционерът Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен президент на Венецуела, призова Европа да засили финансовите си санкции срещу режима на Николас Мадуро, експулсирал посланика на Германия в страната за "намеса във вътрешните ѝ работи", предаде Франс прес.

САЩ са готови да наказват чуждестранни банки, които имат вземане-даване с Мадуро

Европейските страни "би трябвало да засилят финансовите санкции срещу режима. Международната общност трябва да осуети неправомерното използване на парите на венецуелците за избиване на противниците на режима и местните народности", заяви Гуайдо пред "Шпигел".

Посланикът на Германия във Венецуела бе обявен за персона нон грата

Той остро осъди решението на Мадуро да експулсира германския посланик в Каракас и призова дипломата да остане във Венецуела. "Във Венецуела има диктатура и този начин на действие представлява заплаха за Германия. Мадуро заема незаконно президентския пост. Той не е легитимен, за да обяви един посланик за нежелано лице", каза Гуайдо. "Режимът не заплашва посланика само на думи, той е застрашен и физически", добави той.

Николас Мадуро
Николас Мадуро БГНЕС

Европа и светът остават разделени за ситуацията във Венецуела

Обвинен в намеса във вътрешните работи, германският посланик Даниел Кринер бе обявен за персона нон грата от правителството на Николас Мадуро, което му даде 48 часа, за да напусне Венецуела. Берлин незабавно осъди експулсирането, което нарече "неразбираемо", и заяви, че този акт "ескалира напрежението, вместо да го намали".
БТА