Даниел Мартин Кринер
Даниел Мартин Кринер / БГНЕС
Даниел Мартин Кринер, посланик на Германия във Венецуела, беше обявен за персона нон грата от правителството на президента Николас Мадуро, предадоха световните агенции.
 
Правителството на Мадуро обвини дипломата в намеса във вътрешните работи на Венецуела и му даде 48 часа да напусне страната.

Европа и светът остават разделени за ситуацията във Венецуела
 
В понеделник Кринер отиде на международното летище на Каракас заедно с други западни и латиноамерикански дипломати, за да посрещне завърналия се венецуелски опозиционен лидер Хуан Гуайдо, който се самопровъзгласи се за и.д. президент.
 
"Венецуела смята за недопустимо чуждестранен дипломат да упражнява публична роля, близка до тази на политически деец, подкрепящ заговора на радикални сектори на венецуелската опозиция. Действията на посланика на Германия Даниел Кринер са в разрез с нормите, регулиращи дипломатическите отношения", се казва в изявление на венецуелското министерство на външните работи.

Президентът Николас Мадуро и германският посланик Даниел Мартин Кринер
Президентът Николас Мадуро и германският посланик Даниел Мартин Кринер / БГНЕС, архив

Гуайдо определи експулсирането на Кринер като "заплаха срещу свободния свят". "Изглежда режимът на Мадуро не прощава на тези, които искат да помогнат на Венецуела", каза той.
 
Говорителка на германското външно министерство потвърди новината за експулсирането на посланика на страната в Каракас. Германия се консултира със съюзниците си как да реагира, каза тя.
БТА