/ ThinkStock/Getty Images
САЩ са установили опити на венецуелския президент Николас Мадуро да работи с чуждестранни банки, за да прехвърля и скрие пари, и са готови да накажат в близко бъдеще тези банки със санкции. Това заяви в интервю неназован високопоставен американски правителствен представител, цитиран от Ройтерс.

По-рано Белият дом заяви, че за банките съществува опасност да бъдат санкционирани при участие в "незаконни транзакции", помогнали на Мадуро и мрежата му.

Това предупреждение е продиктувано от опити на Мадуро, представители на неговото управление, техни роднини и венецуелски държавни компании да намерят начин да запазят притока на финансови постъпления, посочи пред Ройтерс представителят.

"Опитват се да прехвърлят парите си и да ги скрият на различни места. Някои банки - някои чуждестранни банки в частност - съучастват в това поведение", каза източникът в интервю, но отказа да даде повече подробности.

Той добави, че правителството на САЩ се готви да обяви кои са тези банки, които са пренебрегнали предупрежденията на Вашингтон, и да им наложи санкции.

"В близко време научите имената на някои от тях", каза американският представител. "В следващите дни и седмици ще санкционираме някои от тях", допълни той.

След като през януари признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за законен държавен глава на Венецуела, САЩ предприеха действия за агресивно отрязване на достъпа на Мадуро и свързаните с него хора до петролни и други постъпления чрез налагането на санкции, отбелязва Ройтерс.
БТА