Грузия: Признаването на Абхазия и Южна Осетия е равно на анексия
Грузия: Признаването на Абхазия и Южна Осетия е равно на анексия / снимкa: БГНЕС

Признаването на Южна Осетия и Абхазия за независими държави от руския президент Дмитрий Медведев е равносилно на анексиране от Москва на грузинска територия. Това заяви заместник-външният министър на Грузия Гига Бокерия като реакция на подписаните от Медведев укази, предаде Ройтерс.

"Това е неприкрито анексиране на тези територии", подчерта Бокерия. 

Грузия призова Франция, която е ротационен председател на ЕС, да участва активно в оказването на хуманитарна помощ на грузинското население и в защитата на правата на човека на грузинска територия, предаде Франс прес. Призивът на Тбилиси беше отправен към Париж на среща на грузинския посланик във Франция Мамука Кудава с френския държавен секретар по правата на човека Рама Яд.

В Грузия се извършва голяма хуманитарна операция за подпомагането на 100 000 души, които бяха принудени да напуснат домовете си заради руско-грузинския конфликт от началото на август. На срещата си с Яд грузинският дипломат е казал, че страната му е изправена пред истинска хуманитарна катастрофа и че в грузинските села се извършва етническо прочистване.

"Искаме ЕС и Франция да направят нещо по въпроса", казал грузинският посланик на френския държавен секретар по правата на човека. /БТА/