Година от убийството на Анна Политковская
Година от убийството на Анна Политковская / netinfo
Полицията в Москва засили мерките за сигурност преди очакваните протести в памет на убитата преди година руска журналистка Анна Политковская и празненството по случай рождения ден на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Близо 2500 полицаи, част от които на коне, патрулираха близо до площад "Пушкин" в центъра на града. Там приятели на убитата журналистка се присъединиха към членове на опозиционното движение Другата Русия, за да отправят призив нейните убийци да бъдат изправени пред съда.

Колеги на Политковская почетоха паметта й на гробищата, докато други оставиха цветя и снимки пред дома й в Москва.

Политковская, известна с яростните си критики срещу политиката на Путин в Чечения, бе убита преди година в асансьора на сградата, в която живееше. Във връзка с убийството й през август бяха арестувани 11 души, но част от тях по-късно бяха освободени поради липса на доказателства, а главният следовател по случая бе отстранен след обвинения за политическа намеса.

Омбудсманът на Руската федерация Владимир Лукин заяви, че окончателното решаване на делото за убийството на журналистката е "от съществено значение за обществото и държавата". "Установяването на имената на организаторите на убийството е ключов фактор, който все още не е изяснен", заяви днес той, цитиран от агенция Интерфакс.