/ prb.bg
Главният прокурор на Република България Иван Гешев проведе работна среща с изпълнителния вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс в Брюксел.

Иван Гешев представя приоритетите на прокуратурата пред Франс Тимерманс

Иван Гешев изрази благодарност към Франс Тимерманс за положените от него усилия като първи вицепрезидент в Комисията „Юнкер“ по приемане на решението в края на 2019 г. за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка.  Главният прокурор изрази увереност в окончателното отпадане на мониторинговия механизъм и изтъкна необходимостта от продължаване на действията в борба срещу корупцията по „високите етажи на властта“ и твърдата решимост на Прокуратурата на Република България да ги реализира.

Иван Гешев и Франс Тимерманс обсъдиха и планираното въвеждане на новия механизъм за укрепване върховенството на закона във всички държави-членки на Европейския съюз.

Гешев сезира Брюксел за безпрецедентно забавената екстрадиция на Цветан Василев

Главният прокурор изрази намерението си да информира ЕК за действията на българската прокуратура по отношение на борбата с корупцията, организираната престъпност и злоупотребите със средства на ЕС, както и за актуалното състояние на процесите, свързани със спазване върховенството на закона. Иван Гешев подчерта, че прокуратурата е за открит диалог и партньорство с европейските институции.

В рамките на проведената среща Иван Гешев запозна Франс Тимерманс и с последните действия на ПРБ по утвърждаване на правовия ред в страната.