/ БГНЕС
Главният прокурор Иван Гешев ще представи приоритетите на прокуратурата на работна среща тази вечер с Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия. Иван Гешев ще запознае г-н Тимерманс с последните действия на прокуратурата в борбата с корупцията, организираната и битовата престъпност.

Иван Гешев: Русия пази Цветан Василев в Сърбия


Пред журналисти в Европейския парламент Иван Гешев отбеляза, че българската прокуратура и занапред ще разчита на добро сътрудничество с европейските институции. Главният прокурор подчерта заслугата на г-н Тимерманс за приключването на Механизма за сътрудничество и проверка, но отбеляза, че отговорностите на страната не приключват с отпадането на мониторинга.

Прокурорската колегия: Има безпрецедентен медиен натиск върху съдебната власт


В Брюксел Иван Гешев призова представителите на медиите да отразяват обективно работата на прокуратурата и със съжаление констатира големия брой фалшиви новини, които се разпространяват по адрес на прокуратурата. Главният прокурор коментира още, че прокуратурата има намеренията да води активен диалог с европейските институции, за да се преустанови практиката на едностранчиво представяне на действителността в държавата.

„Не може в европейските институции да се чува само гласът на хора, които пишат доноси. Това е стар манталитет, който е рецидив от комунистическото минало, когато пишехме до Съветския съюз, за да се издигне, сега се пише до Европейската комисия“, коментира главният прокурор.

В Брюксел Иван Гешев проведе работна среща с членове на Европейския парламент (ЕП) от България.

В рамките на посещението в ЕП главният прокурор Иван Гешев проведе среща и с Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Главният прокурор Иван Гешев и председателят на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Хуан Фернандо Лопес Агилар.
prb.bg