Руският журналист Аркадий Бабченко
Руският журналист Аркадий Бабченко / БГНЕС, архив
Германия поиска украинските власти да дадат повече подробности защо са инсценирали убийството на руския журналист Аркадий Бабченко. Според Киев това е било нужно, за да бъде  осуетено истинско посегателство над живота му, предаде ДПА.

29 май: Руски журналист беше застрелян в Киев (СНИМКИ)

"Това са много сериозни обвинения. Затова ще бъде добре украинските власти да ги подкрепят с достоверни доказателства", каза германски правителствен говорител.
Украинските власти не са разкрили точно защо са инсценирали смъртта на Бабченко, който е критик на Кремъл, освен че това им е помогнало да приключат случая.

30 май: „Убитият“ руски журналист се оказа жив, Киев инсценирал убийството (СНИМКИ)

Украински гражданин беше арестуван по подозрение, че е бил нает от Русия да уреди десетки поръчкови убийства. За заподозрения се твърди, че е платил на предполагаемия убиец първия транш от парите за убийството на Бабченко.

Журналисти: Инсценираното убийство на Бабченко е нетърпимо и недопустимо

Опитът за убийство на журналист е и посегателство срещу свободата на словото, заяви германският правителствен говорител. "Понеже обвиненията са тежки, може да се очаква, разбира се, сега те да бъдат подкрепени с доказателства."

Говорителят добави, че много хора в германското правителство са били изненадани от начина, по който е станало всичко.

Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да използват всичките си правомощия, за да "повлияят на украинските власти в името на това медийният климат в страната да бъде нормализиран", посочва той.

Русия заклейми мнимото убийство на журналиста Аркадий Бабченко

Украинските власти заявиха, че Бабченко е бил застрелян във вторник в дома си в Киев и че Русия е виновна за престъплението.
На следващия ден той се появи жив и здрав на пресконференция. Международни журналистически организации осъдиха манипулацията.

"Репортери без граници" изрази най-дълбоко възмущение. "Винаги е много опасно дадено правителство да си играе с фактите, особено да използва журналисти за измислените си истории", добави организацията.

На подобни критици Бабченко написа във Фейсбук, че им пожелава да се сблъскат със същата ситуация, да "си спазят високоморалните принципи и да умрат с гордост и високо вдигната глава".

Заподозреният Борис Герман е обвинен, че е направил плащането за убийството на Бабченко, предаде Интерфакс.

Борис Герман
БГНЕС

Съд в Киев остави в ареста обвинения за заговор за убийството на журналиста Бабченко

Той бил признал пред съда в Киев, че негов познат, който живее в Москва, поискал от него да събере някои разузнавателни сведения.

Герман е цитиран, че задачата му включвала да проследи международни парични преводи и да установи радикални групировки и хора с политическо влияние.

Пред репортери в Киев Бабченко каза, че помогнал на украинските власти да подготвят сцената на убийството със свинска кръв.

"Решено беше убиецът да влезе в сградата и щом му отворя вратата, той да ме застреля в гърба", каза Бабченко, цитиран от агенция Укринформ. "Взеха ми ризата, сложиха я на манекен и го простреляха. После си сложих ризата и легнах на земята", каза той. "Кръвта беше истинска, свинска. Поляха ме с нея."

В медиите се разпространи снимка, на която Бабченко лежи по лице в локва кръв, припомня ДПА.
БТА