Аркадий Бабченко
Аркадий Бабченко / БГНЕС
Кремъл осъди мнимото убийство на руския журналист Аркадий Бабченко в Украйна и призова Съвета на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да вземе мерки по случая, предаде ДПА.

"Използването на журналист, за да бъде заблудено обществото, хвърля сянка върху цялата журналистическа общност и подкопава доверието в медиите", се казва в разпространено изявление на Съвета по правата на човека към президентството. В документа се подчертава, че това е "нехуманно драматизиране на собствената смърт".

Съд в Киев остави в ареста обвинения за заговор за убийството на журналиста Бабченко

Съветът на Европа и ОССЕ трябва да използват пълномощията си "да повлияят на украинските власти с цел нормализиране на атмосферата за работата на медиите в страната", заявяват официалните руски правозащитници.

Аркадий Бабченко
БГНЕС

„Убитият“ руски журналист се оказа жив, Киев инсценирал убийството (СНИМКИ)

Самият Бабченко оправда ролята си в мистификацията, която според украинските власти е била необходима, за да се предотврати действително покушение срещу него. Международни журналистически организации заклеймиха манипулацията. Бабченко отвърна на критиците с пост във Фейсбук, в който ги прикани, ако се озоват в неговото положение, "да се придържат към своите високи нравствени принципи и да умрат с гордо вдигнати чела".

Руски журналист беше застрелян в Киев

Борис Херман, предполагаемият поръчител на подготвяното покушение срещу Бабченко, бе арестуван. Според Интерфакс той е казал пред съд в Киев, че негов познат от Москва му възложил да проучва в Украйна международни парични трансакции и свързани с тях въоръжени групи и хора с политическо влияние, припомни ДПА.
БТА