/ Guliver/Getty Images
Индийският политик, пацифист и борец за свобода и човешки права Махатма Ганди бе обявен за „расист и фашист“ в Англия, където събраха над 6000 подписа за премахването на негова статуя в град Лестър, съобщи ITV. Тя е поредната във Великобритания, взета на мушка от активисти от протестите срещу расизма във връзка с убийството на чернокож американец в Минеаполис при задържането му от полицията.

В Лондон опаковат със скеле статуя на Чърчил от страх за разрушителни сблъсъци в събота (ВИДЕО)

Британката Кери Пангулиер от град Дарби в Средна Англия започна събирането на подписите за премахването на статуята на Ганди в Лестър. Именно тя определя за „расист и фашист“ духовния водач на индийското движение за независимост, което довежда през 1947 г. до края на британското владичество в страната.

Свалиха паметник на британски военноморски офицер от антирасистки съображения в Нова Зеландия

Статуята на Махатма Ганди в Лестър е открита на 26 юни 2009 г. В събота вечерта около нея бе оформена жива верига. „Позорно е, че хора отправят заплахи срещу тази статуя и организират петиция за премахването й“, коментира бившият депутат от Лестър Кийт Ваз. „Тази статуя е символична за нашия град – именно Махатма Ганди вдъхнови Мартин Лутър Кинг и Нелсон Мандела. Той бе миротворец и промени живота на милиони хора и да го обвиняват в расизъм е позорно. Онези, които опитват да й навредят, трябва да понесат пълната сила на закона“.