Френският парламент ще гласува договора за ЕС в началото на 2008 г.
Френският парламент ще гласува договора за ЕС в началото на 2008 г. / снимка: BGNES

Новият френският министър-председател Франсоа Фийон обяви, че опростеният договор за Европейски съюз, който бе одобрен на среща на върха в Брюксел края на миналия месец, ще бъде внесен за гласуване във френския парламент в началото на 2008 г., предаде Асошиейтед прес.

Франция се нуждае от Европа, за да защитава интересите си и Европа се нуждае от Франция, за да се съживи, каза Фийон в реч, с която представи пред депутатите своята политическа програма.

Франция отхвърли проекта за конституция на ЕС на референдум през 2005 г. след референдум също с отрицателен изход в Холандия, което блокира приемането на конституцията. Във вътрешнополитически план Фийон постави като цел до пет години френската безработица да спадне от сегашните 8,1 процента до 5 на сто, добави Ройтерс.

Новият министър-председател отбеляза още, че преразглеждането на разходите за отбрана ще наложи труден избор, в това число дали Франция се нуждае от втори самолетоносач. Тази есен във Франция ще бъде подготвена Бяла книга за отбраната, добави премиерът.