F-18
F-18 / Guliver/Getty Images
Видеозаписът е направен от самолета, в който пътувал министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Вижда се изтребител F-18, който съпровожда самолета в непосредствена близост.

Малко след това се появява руски изтребител Су-27, който прави маневра към самолета на НАТО. Изтребителят F-18 се отдръпва, като остава видим от илюминаторите на самолета на Шойгу.
 


Според агенция ТАСС, всичко това станало над неутрални води, над Балтийско море, докато Сергей Шойгу се връщал от работна среща в руския анклав Калининград. НАТО увеличи патрулите си в Северна Европа, поради засиленото присъствие на руски войски там, пише вестник "Сън".

От НАТО казаха в изявление, че руски самолет, ескортиран от поне един боен самолет, в бил забелязан в близост до въздушното пространство на Алианса, което е предизвикало намесата на F-18.
 


"Изтребители от Балтийския въздушен патрул се приближиха до самолета и след като идентификацията му беше установена, се прибраха в базата.", пише в изявлението. НАТО обяви, че пилотите им не са имали информация кой е пътник на самолета, нито са били прогонени от мястото от други изтребители
 
 
БГНЕС