/ iStock/Getty Images
Рискът от заразяване с маймунска шарка е "много малък" за населението като цяло, но "висок" за хора, които имат по няколко сексуални партньори, каза Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), цитиран от Франс прес.

"За населението като цяло вероятността от заразяване е твърде малка", посочи ЕЦПКЗ в първата си оценка на риска след необичайната поява на десетки случаи на болестта в Европа и Северна Америка.

"Въпреки това вероятността от предаване на вируса в случай на близък контакт, например при сексуални контакти с хора, които имат по няколко сексуални партньори, се смята за висока", отбеляза здравната агенция.

Случаите на маймунска шарка по света нарастват.

Общо 85 случая на заболяването са регистрирани досега в осем държави от Европейския съюз (Франция, Белгия,Германия, Италия, Нидерландия, Испания, Португалия и Швеция), съобщи ЕЦПКЗ. Междувременно здравните власти в Дания обявиха първи регистриран случай на маймунска шарка в страната.

В САЩ случай на маймунска шарка бе регистриран в щата Масачузетс - мъж, който неотдавна е пътувал до Канада. Здравните власти проучват дали това е свързано с малки огнища в Европа.

Маймунската шарка обикновено е ограничена до Африка, а редките случаи в САЩ и други части на света се обясняват с пътувания до африкански страни. Малък брой потвърдени или предполагаеми случаи бяха докладвани във Великобритания, Португалия и Испания.

Маймунската шарка започва като грипоподобно заболяване, с подуване на лимфните възли, последвано от обрив по лицето и тялото. В Африка заразата се разпространява след ухапвания от гризачи или малки животни, но не се предава лесно сред хората.  

Според учени в Европа, повечето от случаите са регистрирани при гейове или бисексуални мъже, а изследователите проучват възможността инфекцията да е била разпространена по време на секс.

Маймунската шарка е от същото семейство вируси като едрата шарка. Повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но болестта е фатална за 1 на 10 души, според Световната здравна организация.
БТА