Европейските държави ще бъдат приканени да подготвят ваксинационен план за справяне с необичайната епидемия от маймунска едра шарка, а световните здравни ръководители обмислят ограничения за пътуване, съобщава „Дейли Мейл“.

Днес здравните ръководители на ЕС публикуваха оценка на риска, чрез която ще посъветват държавите-членки да подготвят програма за въвеждане на ваксини, за да се контролира разпространението.

Белгия налага 3-седмична карантина на пациенти с маймунска едра шарка

Не съществува ваксина срещу маймунска едра шарка, но ваксината срещу дребна шарка, която е била предлагана до изкореняването на вируса преди повече от четири десетилетия, е 85% ефективна за спиране на инфекцията с маймунска едра шарка.

Експертите предупреждават, че държавите могат да въведат ограничения за пътуване, за да контролират разпространението на болестта, ако Световната здравна организация (СЗО) обяви епидемията за извънредна.

Но ваксината, наречена Imvanex и произведена от базирания в Дания производител на лекарства Bavarian Nordic, не е разрешена за употреба срещу маймунска едра шарка в Европа. Европейската агенция по лекарствата одобри инжекцията за употреба срещу дребна шарка през 2013 г., а Американската агенция по храните и лекарствата даде зелена светлина на инжекцията за двете инфекции през 2019 г.

Няма и налични данни за това колко безопасна е тя за хора с отслабен имунитет или за младежи - групите с най-висок риск от епидемията.

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви, че на този етап няма да е "лесно решение" да се препоръча Imvanex да се разпространява сред всички близки контакти. Той заяви, че държавите трябва да извършат анализ на риска и ползите за всеки контакт, преди да решат дали да му поставят инжекция.

Imvanex съдържа модифициран ваксинален вирус, който е подобен на дребната шарка и маймунската едра шарка, но не причинява заболяване при хората.

Поради сходството си с вирусите на едрата шарка, антителата, произведени срещу този вирус, осигуряват кръстосана защита. САЩ вече се запасяват с тези ваксини за в бъдеще, като са поръчали 13 млн. ваксини на стойност 299 млн. долара.

Това се случва, след като ръководителите на СЗО са били информирани за 92 потвърдени случая до събота и 28 подозрителни инфекции, повечето от които са били открити в Европа. Истинският брой на случаите обаче ще бъде многократно по-висок, тъй като водещи учени предупреждават, че предаването на инфекцията в общността означава, че част от разпространението неизбежно остава незабелязано.

Непропорционално голям е броят на случаите при гейове и бисексуални мъже. Обикновено маймунската едра шарка се среща само в Африка, но този месец вирусът бе открит в поне 15 държави, включително САЩ, Франция и Испания.

На близките контакти на болните от маймунска едра шарка с висок риск се препоръчва да се самоизолират в продължение на три седмици и да избягват контакти с деца. Това е два пъти по-дълъг срок от препоръките за карантина на контактите с Ковид в разгара на пандемията, тъй като инкубационният период на вируса е много по-дълъг.
БГНЕС