/ БТА
Белгия задължава хората, диагностицирани с маймунска едра шарка, да спазват триседмична карантина, съобщиха здравните власти.

„Хората, които проявяват симптоми на маймунска едра шарка, трябва незабавно да отидат в спешното отделение на болница, съгласно насоките на Групата за оценка на риска“, се казва в изявление на съвета на здравните органи, представляващи федералното правителство и регионите.

Ваксината срещу едра шарка осигурява 85% защита срещу маймунската

Пациентите трябва да се самоизолират в продължение на 21 дни, ако са диагностицирани с болестта, се казва в насоките, цитирани от Анадолската агенция.

Досега в Белгия са диагностицирани 4 случая на маймунска едра шарка, като всички те са свързани с фестивал, който се проведе по-рано този месец в град Антверпен.

От началото на май няколко случая на маймунска едра шарка бяха открити в Обединеното кралство, Испания, Португалия, Италия, Швеция и Франция, както и в Канада, Австралия и САЩ.

Случаят на маймунска шарка в Гърция не се потвърди, оказа се варицела

Маймунската едра шарка е вирус, който се предава на хората от животни, като симптомите включват треска, обрив и подути лимфни възли.
БТА