/ iStock
Висш съветник на Световната здравна организация описа безпрецедентното разпространение на маймунска шарка в развитите страни като „случайно събитие“, което може да се обясни с рисковото сексуално поведение при две неотдавнашни масови събития в Европа, съобщи Асошиейтед прес. 

В интервю за световната агенция, д-р Дейвид Хейман, който е оглавявал отдела за спешни случаи на СЗО, заявява, че водещата теория, обясняваща разпространението на болестта, е предаването по полов път сред гейове и бисексуални мъже на две рейв партита, проведени в Испания и Белгия. 

„Знаем, че маймунската шарка може да се разпространи, когато има близък контакт с лезиите на някой, който е заразен. Изглежда, че сексуалният контакт вече определя това предаване“, каза Хейман.

Този факт бележи значително отклонение от типичния модел на разпространение на болестта в Централна и Западна Африка, където хората са заразяват предимно от животни като диви гризачи и примати, а  огнищата не се разпространяват извън ареала.

Към днешна дата СЗО е регистрирала повече от 90 случая на маймунска шарка в няколко страни, сред които Великобритания, Испания, Израел, Франция, Швейцария, САЩ и Австралия.

В испанската столица Мадрид вече има 30 потвърдени случая. Ръководителят на департамента за здравеопазване на областта Енрике Руис Ескудеро каза, че властите разследват възможни връзки между неотдавнашно събитие на гей общността на Канарските острови, което е привлякло около 80 000 души на парад, както и случаи от сауна в Мадрид.
 
Хейман председателства спешна среща на консултативната група на СЗО относно заплахите от инфекциозни заболявания в петък, за да оцени продължаващата епидемия и каза, че няма доказателства, които да предполагат, че маймунската шарка може да е мутирала в по-инфекциозна форма.
Заболяването обикновено причинява треска, втрисане, обрив и лезии по лицето или гениталиите. Може да се разпространи чрез близък контакт със заразен човек или неговото бельо или чаршафи, но сексуалното предаване все още не е документирано. 

Повечето хора се възстановяват от болестта в рамките на няколко седмици, без да се налага хоспитализация. Ваксините срещу едра шарка, което се отбелязва като свързано заболяване, също са ефективни за предотвратяване на маймунска шарка и вече се разработват някои антивирусни лекарства. Заболяването може да бъде фатално при около 10% от инфектираните, но сред настоящите случаи не са регистрирани смъртни случаи.

СЗО заявява, че огнището е „нетипично“ и добавя, че фактът, че случаите се наблюдават в толкова много различни страни, предполага, че болестта може да се е разпространявала от известно време. 

Директорът на агенцията за Европа предупреди, че с началото на лятото по целия континент масовите събирания, фестивали и партита могат да ускорят разпространението на маймунската шарка.

Други учени посочват, че ще бъде трудно да се различи дали секс или близкият контакт, свързан със секса, е довел до разпространението на маймунската шарка в Европа.
 
„Сексуалната активност може да увеличи вероятността от предаване, независимо от сексуалната ориентация на човека и независимо от начина на предаване“, казва Майк Скинър, вирусолог от „Импириъл Колидж“ в Лондон.

В неделя главният медицински съветник на Британската агенция за здравна сигурност д-р Сюзън Хопкинс каза, че очаква повече случаи на маймунска шарка да бъдат идентифицирани в страната „всекидневно“.

Здравни служители на Обединеното кралство заявиха, че „забележима част“ от случаите във Великобритания и Европа са при млади мъже, които не са пътували до Африка и които са хомосексуални, бисексуални или правят инцидентно секс с мъже. Властите в Португалия и Испания също заявиха, че техните случаи са при мъже, които са правили предимно секс с други мъже и чиито инфекции са били регистрирани, когато са потърсили помощ за лезии в клиники за сексуално здраве.

Хейман, който е и професор по инфекциозни болести в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, каза, че епидемията от маймунска шарка вероятно е случайно събитие, което може да се проследи до един пациент.

 „Много е възможно някой да се е заразил, да е развил лезии по гениталиите, ръцете или някъде другаде, и след това да го е разпространил на други, когато е имало сексуален или близък, физически контакт“, предположи Хейман. 

 Той подчерта, че е малко вероятно болестта да предизвика широко разпространение.

„Това не е COVID-19. Трябва да забавим заразата, но тя не се разпространява във въздуха. Имаме ваксини, за да се предпазим от маймунска шарка.“

Хейман добави още, че проучванията трябва да се проведат бързо, за да се определи дали маймунската шарка може да се разпространява от хора без симптоми, както и да стане ясно за популациите в риск от заболяването, че трябва да вземат предпазни мерки.
БТА