Световната здравна организация свика спешна работна среща на експерти заради маймунската шарка, която се появява във все повече европейски страни. За случаи на заразата последно вече докладваха и в Германия. По официални данни, заразените в Европа вече са над 100, посочва NOVA.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, познато за медицината много отдавна, но не и с толкова бързо разпространение, каквото се регистрира в момента. Експертите по заразни болести определят постоянната поява на нови случаи като нещо, което не са виждали до сега. Първите симптоми на вируса са треска, главоболие и умора. Може да се стигне до мускулни болки и подуване на лимфни възли. Появяват се и типичните за шарката обриви по лицето и тялото.

Все още се проучва защо вирусът е започнал да се разпространява толкова бързо в различни държави. А как точно става това е ясно - най-честият начин е след близък контакт с болен, това включва от сексуален контакт до обикновено докосване на кожата на заразен. И не само - понякога е достатъчно дори докосване на дрехи и продължителен контакт лице в лице със заразения.

Само в петък - случаи на маймунска шарка се появиха и в Германия, и в Белгия. А информацията за новозаразените се променя всяка минута.

„Такова нещо не сме виждали никога досега. Имаме безпрецедентна група от нови случаи. Необичайното е, че се разпространяват географски на различни места и не сме сигурни колко са свързани различните клъстери”, твърди Джими Уитуорт, експерт по заразни болести в Лондон

На 7 май във Великобритания е първият регистриран случай в Европа. Заразеният се е върнал от Нигерия. Свободното пътуване след пика от COVID-19 се смята за една от причините за бързото разпространение. Но не всички заразени - са били в Африка. „Пациентът при нас няма история на пътуване. Не е бил и при животни, които се считат за "преносители" на заразата”, заяви д-р Ерика Шеной, вирусолог в САЩ.

Вирусът е стар и медицинските специалисти го познават добре. Първите симптоми се проявяват до 2 седмици. А карантината продължава 21 дни, каза проф. Кантарджиев.

„Болки по гръб, мускули, главоболие, поява на обриви, мехурчета, първите са по лицето, но след това се появява по цялото тяло, центробежен обрив - по крака, ръце, по ходила и тяло”, обобщи симптомите проф. Тодор Кантарджиев, съветник на Столичната община по здравните въпроси.

Досега единственият регистриран случай извън Африка е от 2003 година в САЩ. Възможно ли е вирусът да стигне и нашите граници?

„Рискът за българите е много нисък, трябва да се засили граничният контрол в Африка, хората които имат близък контакт, защото се доказа, че първите заразени са с много близък контакт – мъже”, категоричен е професор Кантарджиев.

Въпреки бързото разпространение съветът на експертите е да се запази спокойствие.

“Разпространението на вируса след близък контакт - като сексуален контакт, е високо. Но разпространението между хора без близък контакт - е ниско”, категоричен е Стефан де Керсмакер, говорител на Европейската комисия.

 „Сега няма нужда от паника. Това няма да се разпространи и да причини епидемия, каквато има коронавирусът”, посочва и Джими Уитуорт - експерт по заразни болести в Лондон.

От тази група вируси е и позната ни -  едра шарка.

„От 1980 година децата не се ваксинират за едра шарка”, заяви професор Кантарджиев.

Проучванията до момента сочат, че шансът за заразяване при ваксинираните е по-малък. 
nova.bg